Sinclair Lewis: Sånt händer inte här. Anteckningar efter möte i familjens bokcirkel

Vår dotter, Malin, tog några veckor före jul initiativ till att familjen skulle läsa en gemensam bok med sikte på en bokcirkeldiskussion. Nu är det inte bara sagt utan också gjort. Alla fem deltog.

Den bok hon föreslog, och som vi nu alla ägnat oss åt (fyra genom läsning, en genom att lyssna på den som ljudbok) är Sinclair Lewis bok Sånt händer inte här.

I boken skildrar Lewis hur en politiker med ett populistiskt program, Berzelius ”Buzz” Windrip, besegrar Franklin D Roosvelt i USA:s presidentval 1936. Efter valet åsidosätts de grundlagsfästa institutionerna och med hjälp av en paramilitär styrka införs med hänsynslös kraft ett totalitärt styre.

I berättelsens fokus finns staden Fort Beulah i Vermont och framför allt stadens ledande journalist Doremus Jessup. Framför allt i bokens inledning har berättelsen ett sociologiskt perspektiv där den då rådande ojämlikheten beskrivs – en ojämlikhet som dock inte då var lika stor i USA som den är idag.

Med Jessups familj och lokala umgänge i centrum skildras sedan hur förtrycket med omfattande våldsanvändning, koncentrationsläger och översitteri tilltar när Windrip gripit makten – men också om hur motstånd organiseras och så småningom växer sig starkare. Doremus Jessup blir allt mera beslutsam och orädd som motståndsman och får stöd bland annat av de två döttrarna.

Boken gavs ut 1935, två år efter Riksdagshusbranden i Berlin och och i kölvattnet av Hitlers maktövertagande (machtübernahme) och starten för Tysklands nazidiktatur . Sinclair Lewis fru, Dorothy Thompson, utvisades från Tyskland 1934.

I vår nutid tänker man som läsare oundvikligen på dagens USA, på Donald Trump som ett hot mot rättsstaten och den demokratiska samhällsordningen. Samma morgon som familjen fulltaligt möttes för bokcirkeln såg jag Trump hotande deklarera i TV att han kunde förklara att en nationell nödsituation föreligger, införa undantagslag och bygga ”muren” mot Mexico. Det totalitära styre Sinclair Lewis berättelse beskriver förklarar Mexico krig när det inhemska motståndet mot diktaturen växer.

Det är påpassligt av Bokförlaget Polaris att ge ut ”Sånt händer inte här” 2017. Det sker efter en nyutgivning också i USA, en utgivning som enligt en av cirkeldeltagarna ökade försäljningen av boken med 1500 procent. Lewis roman lär ha aktualiserats på nytt också i samband med Watergateskandalen och ”nine eleven”.

Sinclair Lewis blev USA:s första vinnare av Nobels litteraturpris 1930 – ett förhållande som var obekant för mig när bokcirkeln startades. Jag håller med de kritiker som menar att ”Sånt händer inte här” är ojämn. Det är en viktig bok, en skildring som ställer frågor som är universella i tid och rum, men som litteratur vill jag inte klassa den som storartad. Men definitivt läsvärd.

Den är inte ensam som dystopisk framtidsskildring. Aldous Huxleys Du sköna nya värld gavs ut 1932, i Sverige publicerades Karin Boyes Kallocain 1940 och 1948 skrev Georg Orwell 1984 som låg på bokhandelsdiskar året därpå.

Litteraturen lär. I vår tid är det viktigt att lära mera om hur hot mot demokratin kan växa och bli ett dödligt hot. Förhoppningsvis kan vi också lära mera om hur hoten mot demokratin ska kunna avvärjas. Jag vill nu äntligen ta mig an Eyvind Johnsons Krilontriologi.

Så småningom blir det också en ny bokcirkel i familjen – men då troligen kring en ny bok. Ett förslag kan vara Bruce Judsons bok It could happen here som gavs ut 2009. Denna boks ärende är konsekvenserna av ”the historically dangerous levels of inequality” i USA.

Jag är tacksam för Malins förslag. Innan hennes initiativ visste jag inte att Sinclair Lewis bok ”Sånt händer inte här” existerade. Nu är jag beredd att rekommendera den till vänner och bekanta.

Anders Ljunggren


En reaktion till “Sinclair Lewis: Sånt händer inte här. Anteckningar efter möte i familjens bokcirkel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s