En bok som jag önskar att alla Sveriges gymnasister vill läsa!

Om det fanns ett antal böcker som alla gymnasister förväntades läsa, och så kanske det borde vara, så skulle jag önska att Timothy Snyders bok, On Tyranny (Om tyranni i den svenskspråkiga utgåvan) skulle vara en av dem. Ja, i salige Björn Nilssons efterföljd, skulle jag gärna se att den bands in med sulläder och delades ut till alla invånare i Sverige.

Snyders bok har underrubriken ”tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet”. Jag har läst den på engelska och citat ur den blir därför på engelska. Den första läxan har rubriken ”Do not obey in advance!” och den tjugonde lärdomen har överskriften ”Be as courageous as you can!”.

Boken har ett mycket behändigt format, blott 126 sidor, i en liten pocketbok. Men det är en mycket betydelsefull bok. Snyder är historiker men han väjer inte för att vara normativ och tydligt ange vad han menar att vi bör vara observanta på när vi värderar vårt nutida skede om vi vill behålla demokratin. ”History does not repeat, but it does instruct.” är förordet första mening.

Boken ”On tyranny” utgavs 2017 och Donald Trumps uppträdande i valrörelsen och sedan han vann valet, med benäget stöd av Kreml, är uppenbarligen drivkraften bakom bokens tillkomst. Men bokens huvudpersoner är snarare Hitler och Stalin och boken adresseras främst till oss, var och en och tillsammans, som medborgare. Vi kan, och bör, lära av historien.

Skillnaden mellan demokrati och icke-demokrati kan inte ses på samma sätt som när vi iakttar hur ett tryck på strömbrytaren får ett maskineri att stanna. I öppna demokratiska processer finns det ständig risk för att möjligheten att agera fritt, gradvis och i början till synes i små steg, används för att undergräva demokratin. Ondskan finns. Den existerar inte bara bara i historien, där Stalin- och Hitlerregimerna tillhör skräckkabinettet. Den finns här och nu.

Vi lever inte i en digital värld när det gäller samhällsstyren, en värld där det finns antingen demokrati eller diktatur. Auktoritära styren har stärkt sin ställning, steg efter steg i flera länder. Snyder pekar exempelvis på hur Putin har utnyttjat verkliga och konstruerade ”olyckshändelser och incidenter” för att stärka sin egen makt och minska utrymmet för demokratin och individers medborgerliga fri- och rättigheter.

Problemen finns inte bara någon annanstans. De existerar här och nu. De finns också i vad vi lärt oss att betrakta som västliga demokratier. Sverige inte undantaget.

Det finns krafter som agerar för att tysta de som har annan uppfattning. Mobbning är en vardaglig upplevelse för de som rör sig i sociala forum på nätet och ibland på gator och torg. Det är viktigt att vi är många som vägrar att vänja oss när andra människor utsätts för mobbning. Greta Thunberg är ett exempel, Annie Lööf ett av flera exempel i politikens värld och i journalistkretsar är det många som är utsatta. Oftast är det kvinnor, i synnerhet unga kvinnor, som blir mobbningsoffer. Var med och försvara dem mot de medvetna mobbarna!

Snyder tar sin utgångspunkt i historien och han påvisar hur agerande nu har likheter med, eller kan relateras till, faktiska händelser i det förgångna. Han varnar för faror men han ger också råd till oss att engagera oss som medborgare. Tvärtemot vad många hävdar, många tanklöst utan att medvetet vilja vara demokratins undergrävare, har det betydelse hur vi var och en agerar som enskilda personer. Varje människa har betydelse.

Engagera dig! Stöd organisationer som värnar demokratin! Överväg att kandidera för att ta på dig politiskt ansvar! Står upp för rättvisa och frihet, minns Rosa Parks! Undanröj själv hakkors och andra hatsymboler! Sammanfattningsvis: Demokratin är ditt och mitt ansvar och vi har ett gemensamt ansvar för att värna demokratin i en tid med många faror nära och fjärran.

Timothy Snyder, professor i historia vid Yale University, fyller femtio år först den 18 augusti i år. Han har gett ut en rad böcker som gör honom till en av vår epoks största samtidshistoriker, ja, en av vår tids viktigaste intellektuella enligt min mening. Hans budskap är blytungt men hans texter är lika lättlästa som väldokumenterade.

Så läs gärna Om tyranni (On tyranny), om ni inte redan gjort det. Och ni som vill gå djupare kan gärna också läsa Den blodiga jorden: Europa mellan Hitler och Stalin (2010) vars engelskspråkiga utgåva, Bloodlands: Europe Between Hitler och Stalin, kom redan 2010.

Själv har jag också med intresse läst Snyders senaste bok på svenska Vägen till ofrihet som kom i våras. Det engelskspråkiga originalets titel är Road to Unfreedom. Den ger inte minst kunskap om de teoretiker som Putins politik hänvisar till när Kreml inskränker utrymmet för demokrati och frihet.

Läs! Tänk! Gå samman med likasinnade! Agera!

Anders Ljunggren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s